Catering Dietetyczny Muy Bueno
2020-03-20
Korzyści płynące z owoców i liści malin
Maliny, kto z nas ich nie lubi? Są idealnym dodatkiem do deserów i herbat, ale czy wiedzieliście, że ich spożywanie poza walorami smakowymi niesie ze sobą także skutki zdrowotne? Jeśli nie to z pewnością zaskoczą Was poniższe informacje.
Malina – owoc:
- wykazuje działanie przeciwzapalne i uspokajające – zawiera substancję zwaną salicylanem
- jest odpowiednikiem farmaceutycznej aspiryny
- wspomaga leczenie anemii poprzez obecność żelaza i miedzi
- obniża ciśnienie krwi oraz wykazuje działanie przeciwmiażdżycowe
- wpływa korzystnie na regulację gospodarki wodno-elektrolitowej dzięki dużej zawartości potasu
- wspomaga odporność organizmu wykazując właściwości antyoksydacyjne
Napar z liści:
- łagodzi dolegliwości żołądkowe i jelitowe
- wspomaga leczenie stanów zapalnych jamy ustnej, gardła oraz biegunki
- działa przeciwgorączkowe oraz przeciwbakteryjne
Liście zbieramy latem. Warto zwrócić uwagę aby były zdrowe, młode i dobrze wyrośnięte. Następnie suszymy je i przechowujemy w zaciemnionym miejscu.
Sandra Kania
Główny Dietetyk Specjalista
Główny Dietetyk Specjalista