Mity i fakty związane ze zdrowym odżywianiem
Rezygnacja z cukru w czasie diety? Fakt czy mit?
W dzisiejszym odcinku odpowiemy Państwu na pytanie, czy przechodząc na dietę trzeba całkowicie zredukować cukier.
Pierwsze skojarzenie z dietą redukcyjną to odstawienie cukru, przede wszystkim białego, który służy do słodzenia deserów takich jak budyń, kisiel czy ciasta. Aby jednak nie rezygnować całkowicie z tych deserów, tradycyjny cukier można zastąpić ksylitolem. Jest to cukier brzozowy, który jako naturalny słodzik, ma wartość kaloryczną niższą o 50% od tego tradycyjnego. Jego słodycz jest taka sama jak w cukrze białym, dodatkowo jednak zwiększa przyswajanie wapnia i należy do produktów o niskim indeksie glikemicznym.
Doskonałym deserem który możemy przyrządzić na diecie będzie budyń z owocami. Mleko dostarczy białka pełnowartościowego oraz wapnia, który z udziałem ksylitolu będzie lepiej przyswajalny, a owoce dodatkowo wzbogacą smak i atrakcyjność deseru, oraz będą stanowić źródło błonnika pokarmowego, witamin i składników mineralnych.
Tak przyrządzony posiłek bez najmniejszych wątpliwości może stanowić element dobrze zbilansowanej diety redukcyjnej, bez obaw o negatywne skutki spożywania deserów.
Główny Dietetyk Specjalista