Mity i fakty związane ze zdrowym odżywianiem
Desery podczas diety
Witam serdecznie w kolejnym odcinku naszych pogromców dietetycznych nowinek.
W tym tygodniu skupimy się na deserach, a konkretnie, czy całkowita ich eliminacja podczas diety
to wskazanie konieczne i bezwzględne. Wraz z Dyrektorem CD MB – Andrzejem Tesarczykiem, powiemy również o tym co zrobić, by
odrobina przyjemności nie zaburzyła efektów ciężkiej pracy.
Deser to rzecz która praktycznie każdemu kojarzy się z przyjemnością. Jednak dla osób chcących przejść na dietę redukcyjną, te jedno słowo, w kilka sekund może zmienić się w senny koszmar, gdyż dieta to w pierwszej kolejności ich eliminacja... czy jednak w czasie zmagań ze zbędnym balastem, nie należy nam się żadna słodka pokusa?
Aby przygotować desery które mogłoby się znaleźć w dietetycznym jadłospisie, trzeba pamiętać, że źródłem zbędnych kalorii jest nie tylko cukier, ale także rodzaj i ilość dodanego tłuszczu, jak również wybrana mąka czy dodatek wysokoprocentowej śmietany.
Warto więc wybrać produkty o niższej zawartości tłuszczu, takie jak mleko czy maślanka, a zamiast margaryny w kostce, będącej źródłem niekorzystnych tłuszczy typu trans, warto sięgnąć po olej rzepakowy. Desery można dosłodzić ksylitolem, a dodatki jakie mogą się w nim znaleźć, to bakalie, gorzka czekolada, czy dodatek warzyw lub owoców.
Jedną z propozycji ciast jest ciasto marchewkowe z bakaliami w którego skład wchodzi: starta marchewka, mąka graham, jaja, ksylitol, olej rzepakowy oraz bakalie. Marchew oraz mąka pełnoziarnista stanowią doskonałe źródło błonnika, rzadko spotykanego w klasycznych deserach, a bakalie czy gorzka czekolada, dodatkowo wzbogacą jego walory smakowe. Tak przyrządzone ciasto, spożywane z rozsądkiem i w odpowiedniej ilości, zaspokoi nasze kubki smakowe, pozwalając przy tym delektować się chwilą przyjemności przy filiżance kawy czy herbaty, bez obaw o negatywne skutki w czasie diety redukcyjnej.
Główny Dietetyk Specjalista