Mity i fakty związane ze zdrowym odżywianiem
Tłuszcze podczas diety
Witam serdecznie w kolejnym tygodniu a wraz z nim w nowym odcinku dietetycznych faktów i mitów. W poprzednich odcinkach skupialiśmy się głównie na słodkich aspektach diety, dziś jednak wraz z Panem Andrzejem Tesarczykiem, pod lupę weźmiemy tłuszcze, a dokładnie – które powinniśmy spożywać, nie tylko podczas diety, ale także na co dzień.
Tłuszcze to jedna z najbardziej kalorycznych części naszej diety – bowiem 1 g tłuszczu dostarcza nam 9 kcal. Przeliczając więc na 1 łyżkę stołową oleju – czyli ok 10 g tłuszczu – uzyskujemy aż 90 kcal a to można porównać do kaloryczności 2 kromek pieczywa.
Prócz tłuszczy dla nas widocznych, czyli masła, olejów, czy margaryny, musimy pamiętać też o tym, którego nie widać gołym okiem – czyli tym zawartym w nabiale, wędlinach, mięsie czy rybach.
Niezależnie od tego czy jesteśmy na diecie, czy też zdrowo się odżywiamy, ilość i jakoś tłuszczu jest zawsze tak samo ważna. Powinniśmy jednak skupić uwagę przede wszystkim na te pochodzenia roślinnego – czyli olej rzepakowy, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, olej lniany czy tych ukrytych w ziarnach i orzechach. Ich ilość zależna jest od rodzaju diety, i waha się od 20 do 30 % dziennego zapotrzebowania energetycznego.
Nie oznacza to jednak, że powinniśmy całkowicie rezygnować z produktów które zawierają tłuszcz w swoim składzie – chudy schab, jaja czy tłuste ryby – spożywane w odpowiedniej ilości stanowią źródła również innych ważnych dla organizmu składników czy witamin.
Aby minimalizować ilość zbędnego tłuszczu w naszej diecie, zamiast smażenia potraw w jego większej ilości, wskazane jest duszenie, pieczenie lub gotowanie, a majonez do sałatek warto zastąpić oliwą z oliwek, czy olejem lnianym.
Główny Dietetyk Specjalista